فهرست مطالب

تاریخ - پیاپی 68 (بهار 1402)

فصلنامه تاریخ
پیاپی 68 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مریم بطحایی، محمداسماعیل اسمعیلی جلودار*، محمد مرتضایی صفحات 1-33

     آمل یکی از شهرهای قدیمی و مهم طبرستان از پیش از اسلام تا به امروز می باشد، که به دلیل قرارگیری برراه های ارتباطی و موقعیت جغرافیایی مناسب نقشی کلیدی در تحولات سیاسی، اقتصادی و مناسبات فرهنگی شمال ایران ایفا نموده است. با وجود این که منابع مکتوب، اطلاعات ارزشمندی از این شهر ارایه می دهند، سوالات زیادی درباره تاثیر وقایع تاریخی و سیاسی بر توسعه و تغییرات در ادوار مختلف باقی مانده است. در پاسخ به این سوالات نگارندگان مصمم شدند تا ضمن بهره گیری از منابع مکتوب، روند شکل گیری و تحولات آن را مشخص و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. موضوع مطالعاتی پژوهش حاضر، تحولات جغرافیای تاریخی شهر آمل از صدر اسلام تا انتهای دوره قاجار می باشد. هدف این پژوهش، شناخت و بررسی تحولات از طریق بررسی متون ثبت شده مورخین و جهانگردان است. اصلی ترین پرسش مطرح شده، رویدادهای اثرگذار بعد از ورود اسلام به آمل چه بوده و جغرافیای تاریخی مکتوب شامل چه بخش هایی است. مقاله پیش رو در بر دارنده اسناد، مدارک و متون از صدر اسلام تا انتهای دوره قاجار است. روش تحقیقی این مقاله تاریخی-توصیفی-تطبیقی است. از مهم ترین نتایج بدست آمده، ورود اسلام در مورخه 30 ه.ق ، فراز و نشیب تا حمله مغولان و تیمور ، اهمیت جغرافیایی و مذهبی در دوره صفوی ، مرکز تجارت و ساخت و ساز ادوات جنگی در دوره افشاریه و زندیه و جایگاه ویژه در دوره قاجار می باشد.

    کلیدواژگان: آمل، جغرافیای تاریخی، منابع مکتوب، دوره اسلامی، قاجار
  • محمد قاسمی، فیض الله بوشاسب گوشه*، بهزاد معینی سام، شکوه السادات اعرابی هاشمی صفحات 34-49

    قرارگیری مصر در کناره دریا مدیترانه و بر سر راه های بازرگانی خشکی و دریایی جهان باستان، باعث شد تا به عنوان پایگاهی بزرگ و با اهمیت، مورد توجه شاهنشاهان بزرگ هخامنشی قرار داشته باشد.علیرغم فتح مصر توسط کمبوجیه ارتباط مبادلاتی هخامنشیان با این ساتراب نشین غربی بیشتر از طریق جاده شاهی قدیمی صورت می گرفت اما با روی کار داریوش اول، دست به اقدامات گسترده ای در این سرزمین زد که توسعه راه ها و حفر کانال سویز از مهمترین آنها به شمار می رود. با حفر این کانال فعالیت های کشتیرانی و ارتباط دریایی وبه تبع آن روابط تجاری با مصر گسترش یافت و از طرفی نقش ایران به عنوان مسیر تبادل تجاری شرق به غرب رشد به سزایی یافت. براساس منابع موجود اقلام مورد نیاز برای استفاده در ارتش ایران مانند زره سپاهیان و وسایل معماری از مصر تامین می شده است و متقابلا نمک و ادویه از ایران به مصر برده می شده است. در این تحقیق سعی بر این است به اقلام مورد تبادل میان دو کشور پرداخته شود. و از این طریق به مسایل بازرگانی پیرامون آن در جهت گسترش روابط دو کشور، فراتر از روابط صرف سیاسی و باهدف ارتقاء روابط تجاری بپردازد.

    کلیدواژگان: مصر، ایران، بازرگانی، راه ابریشم، هخامنشی
  • امید ترابی پور، علی بیگدلی*، نعمت احمدی نسب صفحات 50-70
    موقعیت سوق الجیشی ایران همواره مورد توجه قدرت های جهانی بوده؛ اما در قرن بیستم با کشف نفت و بهره برداری از ذخایر عظیم نفت، این توجه دو چندان شد. به خصوص آنکه دول متفق انگلیس، شوروی و آمریکا خواهان دستیابی به این منبع عظیم بوده و با بستن قراردادهای گوناگون، ثروت هایی کلان به جیب می زدند. به همین خاطر، یکی از موضوعات قابل توجه در عرصه تاریخ معاصر ایران، به خصوص از زمان مشروطه به بعد، آن است که با تاسیس مجلس به عنوان نهاد قانون گذار در کشور، این نهاد جهت مقابله با سیاست های نظام حاکم، چه واکنشی از خود در برابر رویدادهایی مثل صنعت نفت و قراردادهای نفتی از خود نشان می داد. هدف این مقاله، تبیین جایگاه مجلس چهاردهم شورای ملی در ملی شدن صنعت نفت است و پرسش اصلی این است که مجلس چهاردهم شورای ملی و مذاکرات مربوط به نفت، چگونه مقدمات ملی کردن صنعت نفت را فراهم کرد؟ یافته های پژوهش حاضر به ما نشان می دهد که پس از دوره دیکتاتوری رضاشاه پهلوی، مجلس شورای ملی از دوره چهاردهم به بعد به جایگاه واقعی خود نزدیک شد و نمایندگان توانستند در فضای نسبتا باز سیاسی، در برابر رویدادهای مهم کشور از جمله بحران واگذاری امتیاز نفت و کوتاه کردن دست متفقین از آن، آزادانه موضع گیری کنند.
    کلیدواژگان: مجلس چهاردهم، ملی شدن صنعت نفت، مشروطه، امتیاز نفت، متفقین
  • شهر خ خسروی مهتاج، ستار عودی*، رمضان رضایی صفحات 71-91
    در ایران انتقال فرهنگ و تمدن بر عهده نهادهای آموزشی بود که درگذر زمان دستخوش تغییرات بوده است. تبریز در قرن نهم به لحاظ وجود مراکز علمی و آموزشی شایان توجه بود. هدف از نگارش این مقاله برسی تاثیر اجتماعی-فرهنگی نهادهای آموزشی قرن نهم تبریز در دوران قره قویونلوها و آق قویونلوهاست. روش تحقیق بصورت توصیفی- تحلیلی می-باشد. نتایج حاکیست مدارس مهمترین مراکز علمی قرن نهم بودند. در این دوره علوم کلامی، ریاضی، فلسفه و علوم دینی تدریس می شد. در فعالیت های علمی پس از حمله مغول روح متعصب جانبداری از مذاهب اهل سنت از بین رفت و علوم فلسفی و شیعی مجال رونق یافت و زمینه تبادل آرا و برخورد افکار فراهم شد. مدارس و نهادهای آموزشی تبریز در سده نهم هجری موجب رشد و تعالی شعور فرهنگی و اجتماعی در میان مردم آن عصر گردید و در گذر جامعه ی متعصب و متحجر که حاصل حکومت چندین ساله قوم وحشی مغول بر ایران بودبه سمت تعالی و رشد اجتماعی و فرهنگی نقش مهمی ایفا کرد.
    کلیدواژگان: نهاد آموزشی، تاثیر فرهنگی &ndash، اجتماعی، تبریز صده نهم هجری
  • سید علی غضنفری*، حسین عبدالمحمدی صفحات 92-116
    یکی از ناهنجاری های فرهنگی و اجتماعی شایع قبل از اسلام در جامعه حجاز که مشکلات بزرگی پدید آورده بود؛ عصبیت و حمیت نابجا نسبت به قوم، نژاد، زبان و عقیده بود که پیامبر اکرم (صلی-الله علیه وآله) در محو این ناهنجاری کوشید و تحولات بزرگی در این جهت پدید آورد. با رحلت رسول خدا (صلی الله علیه وآله) و مهجوریت اهل بیت او، جامعه اسلامی در ابعاد گوناگون، با ارزش های دینی فاصله گرفت؛ از جمله، عصبیت های نابجا مجددا در جامعه احیا شده و گسترش پیدا کرد، مخصوصا در زمان خلیفه سوم این مشکل بیش از گذشته مطرح شد و امیرمومنان علی (علیه السلام) زمانی به حکومت رسید که این معضل، شکل پیچیده ای یافته بود و چه بسا وجهه دینی پیدا کرده و مقابله با این مشکل فرهنگی و اجتماعی، نیازمند مبارزه ای هوشمندانه، عالمانه و دقیق بود؛ بر همین اساس، امام (علیه السلام) با دو شیوه به اصلاح این معضل پرداخت؛ «فرهنگ سازی و تبیین نظری» و نیز «الگوسازی و تبدیل نظریه ها به رویه ها». هدف این نوشتار بررسی و تبیین عملکرد امام (علیه السلام) در این دو محور با استفاده از بیانات حضرت و نیز دیگر روایات و گزارشات تاریخی است.
    کلیدواژگان: امام علی (علیه السلام)، تعصب، حمیت، سیره
  • اعظم رمضانی، عباسعلی حیدری*، محمود قیوم زاده صفحات 117-129

    گردهمایی عظیم سالیانه مسلمانان همه کشورها برای انجام فریضه حج تمتع ،بزرکترین مراسم مذهبی دنیا می باشد .بنابراین این مهاجرت عظیم انسانی مهمترین چالش ها را در زمینه وجود استطاعت طریقی وامنیت در مسیروحوزه سلامت وبهداشت را به همراه دارد .کرونا ویروسی طبیعی وجدید است که درباره پیدایش آن آگاهی چندانی وجود ندارد ،اما زندگی بشر را در ابعاد وسیع تحت تاثیر قرار داده است . تا کنون میلیونها انسان را مبتلا وافراد زیادی را به کام مرگ کشانده است . همین امر باعث شده تا حیات انسانها وجریان عادی روی کره زمین مختل گردد . نظر به وجوب حج واهمیت خالی نماندن کعبه از حجاج ،حکم وجود یاتامین استطاعت طریقی به عنوان شرط وجوب حج برای مکلفان چندان روشن نیست وابهاماتی نظیرشرعی یا عقلی بودن مانع ،وخالی بودن بالفعل یا بالقوه مسیر از مانع و...سبب اختلاف تفاسیر فقها از این موضوع شده ؛ازاین رو پژوهش «واکاوی تبیین اپیدمی جهانی کرونا وتاثیر آن بر فریضه حج با رویکرد فقهی »که بیماری نوظهوری می باشد مساله ای است که نیازمند کاویدن تا مرحله پاسخی در خور توجه می باشد . نبود امنیت در حوزه سلامت در سرزمین وحی ومسیر منتهی به آن برای انجام مناسک حج ،موجب نبود استطاعت طریقی مکلفان ودر نهایت واجب نشدن حج برای آنها خواهد بود .

    کلیدواژگان: وجوب، استطاعت، استطاعت طریقی، تعطیلی حج، بیماریهای واگیردار
  • سمانه امامی کوپائی* صفحات 130-156

    اصفهان در دوران پایتختی سلسله ی صفوی، عرصه ی ظهور تلاش هنرمندانه ی معمارانی بوده که به زعم بسیاری از صاحب نظران توانسته اند آثاری چنان زیبا و با معنا را بیافرینند که در دوران های مختلف، تحسین مخاطبان ایرانی و غیرایرانی را برانگیخته است. از جمله افرادی که به توصیف زیبایی این آثار پرداخته اند، جهانگردانی بودند که از سده ی دهم هجری تا عصر پهلوی از این بناها بازدید کردند و تجربیات زیبایی شناسانه ی خود را در سفرنامه هایشان به نگارش درآورده اند. لذا یکی از منابع مهم برای رسیدن به مولفه های زیبایی در این آثار هنری، گزارشات توصیفی این جهانگردان است که می تواند به ما در فهم اصیل تری از زیبایی معماری آن دوران یاری رساند. لذا هدف این پژوهش شناسایی مولفه های زیبایی معماری عصر صفوی از نگاه جهانگردان خارجی است. در این راستا، پنج بنای شاخص اصفهان عصر صفوی را به عنوان نمونه پژوهش انتخاب کردیم، و با تحلیل محتوای متون سفرنامه ها، تجربه زیبایی شناسانه جهانگردان از این بناها را مورد تفسیر قرار دادیم. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در تجربه زیبایی شناسانه جهانگردان توجه به مولفه های کالبدی، ادراکی- معنایی و عملکردی به خوبی دیده می شود. مواردی همچون حیرت، تحسین- شکوه و عظمت، تفکر و منطق، نظم و هماهنگی، جذابیت و توجه به تزیینات از موارد مشترکی است که جهانگردان در مورد نمونه های مورد مطالعه به آن اذعان داشته اند.

    کلیدواژگان: معماری صفوی، زیبایی، جهانگردان، آثار هنری اصفهان
  • محمد اثنی عشری، داریوش کاظمی*، مریم شایگان صفحات 157-182
    رسم براین بوده است که نویسنده قبل ازشروع متن اصلی خود،بخشی رامی آورده که درحکم آستانه ودروازه ورودبه متن اصلی بوده وبانام هایی چون:دیباچه،آغازایه و...خوانده می شده است.این رسم ازکهن ترین دوران ودرقدیمی ترین آثار،وجودداشته وهمچنان کم وبیش وباتغییراتی نسبت به قبل ازقرن چهاردهم هجری قمری،دیده می شودهرچندامروزه،مقدمه نویسی،بیشتررواج یافته است.بخشی ازاین دیباچه هاشامل شروع بانام خداوند(بسمله)وتحمید باری تعالی است که دراین تحقیق،موردبررسی قرارگرفته اند. تعدادی اثربه صورت کاملااتفاقی درموضوعاتی چون:تاریخ،جغرافیا،نجوم،طب،عرفان،فقه وکلام انتخاب شدومورد تحلیل قرارگرفت.بررسی های به عمل آمده برروی این بسمله هاوتحمیدیه های مختلف ومتعلق به رشته های علمی گوناگون،مشخص کردکه هرچندآنهامتعلق به دوران مختلف،سبک های متفاوت،نویسندگان گوناگون،فرهنگ های مختلف وگاه متضادباهم هستندودرظاهرشایدباهم تفاوت بسیارداشته باشندامانوعی وحدت درآنهاموجوداست که به چندساختارمشابه،منتهی می شود.لازم به ذکراست که بررسی ساختاری دراین تحقیق به معنی بررسی ساختاربسمله هاوتحمیدیه هاازنظرداشتن یانداشتن1-بسمله وآغازگری(مقدمه)،2-تحمیدیه(بدنه)و3-بسترنهایی(موخره)می باشد.مقدمه،همان شروع بانام خداوندوگفتن بسم الله الرحمن الرحیم و...،بدنه،همان تحمیدخداوندبلندمرتبه وموخره،ختم کلام وآمادگی برای ورودبه نعت وستایش پیامبراکرم(ص)واولیای دین است.
    کلیدواژگان: ساختار، دیباچه، بسمله، آغازگری، تحمید
  • سیدضیاءالدین عمادی، سینا فروزش*، رضا شعبانی صفحات 183-222
    جغرافیای تاریخی به عنوان یک علم دربرگیرنده دو دانش جغرافیا و تاریخ است و تاریخ علم بررسی زندگی انسان هاست که در بستر جغرافیا تحقق می یابد. تاریخ نگاری محلی دارای جنبه های محلی بوده و با نگاه جزیی و دقیق تری به بررسی گذشته دور و نزدیک منطقه جغرافیایی موردنظر می پردازد. تاریخ نگار بازتاب دهنده نوع نگرش و تفکر خود و یک قوم و ملت نسبت به محیط اطراف خود و جامعه پیرامونی آن است . هدف این پژوهش، واکاوی جایگاه ابعاد گوناگون جغرافیایی در تاریخ نگاری مرعشی است. مرعشی، حوادث و رویدادهای تاریخی و اجتماعی را در بستر جغرافیایی روایت می کند که خود شاهد و ناظر آن بوده است. تاثیرات متقابل انسان و جغرافیا و نیز ارتباط بین بینش و نگرش مورخ و فهم تاریخی او بحث اصلی پژوهش حاضر است. مساله اصلی پژوهش حاضر این است که چرا سیدظهیرالدین مرعشی در تاریخنگاری خود، از میان همه ابعاد جغرافیایی، صرفا به جغرافیای طبیعی، سیاسی و نظامی تبرستان، عنایت و التفات ویژه ای داشته است؟ در این تحقیق، فرضیه ای متصور نبوده و مساله به صورت اکتشافی مورد پژوهش قرار گرفته است.موقعیت خاص جغرافیایی، استقلال اقتصادی و سیاسی، ناکامی های طولانی و مستمر مهاجمان ایرانی و انیرانی در فتح تبرستان و مامن بودن آن برای پناهندگان سیاسی و مذهبی، مهم ترین عوامل توجه ویژه مرعشی به جغرافیای طبیعی، سیاسی و نظامی تبرستان در تاریخ نگاری محلی بوده است.
    کلیدواژگان: جغرافیا، تاریخنگاری، طبیعی، سیدظهیرالدین مرعشی، تبرستان
  • مجید فروتن، کیوان شافعی*، محمدقربان کیانی، انور خالندی صفحات 223-260
    اشغال همدان توسط متفقین در جنگ جهانی دوم پیامدهای متعددی در زمینه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به دنبال داشت. فعالیت های فرهنگی- آموزشی منطقه در این دوره دستخوش تغییرات و تحولات موقت و زودگذر گردید و تاثیرات جنگ باعث ایجاد شرایطی چون چند پارگی برنامه های فعالان فرهنگی، فترت فعالیت مطبوعاتی، رکود در عملکرد انجمن های ادبی، کم رونق شدن فعالیت های سینما و تیاتر، تعلیق آموزش رسمی در مدارس و تعطیلی برخی از آنها در همدان شد. موضوع این تحقیق بررسی پیامدهای فرهنگی جنگ جهانی دوم در همدان است. پژوهش حاضر روش و رویکردی توصیفی- تحلیلی دارد و اطلاعات به شیوه کتابخانه ای- اسنادی و بر اساس گزارش های موجود گردآوری شده است. این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که حادث شدن جنگ جهانی دوم و اشغال همدان چه پیامدها و تاثیراتی بر اوضاع فرهنگی منطقه داشته و عوامل بروز این پیامدها چه بوده است؟ یافته های این تحقیق نشان می دهد؛ اغلب پیامدهای فرهنگی- آموزشی به صورت ناپایدار و محدود به دوران اشغال همدان بوده که به تدریج با تخلیه شهر توسط متفقین کارکردهای مراکز فرهنگی-آموزشی دوباره احیاء و فعالیت های گذشته خیلی سریع از سر گرفته شده است. این پیامدهای منفی در حوزه فرهنگی-آموزشی جزو پیامدهای کوتاه مدت جنگ محسوب می شد. در زمان جنگ اولویت اول مردم رفع نیازهای اقتصادی بود و نیازهای فرهنگی- آموزشی در آن دوران اولویت مردم محسوب نمی شد.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: همدان، جنگ جهانی دوم، متفقین، پیامدهای فرهنگی
  • علی رحمن پور، محمد حسن رازنهان*، رضا شعبانی صفحات 261-282
    جایگاه و موقعیت استراتژیک ایران به سبب وجود چاه های نفت در شمال و جنوب ایران و اهمیت بالای آن در عرصه ی جهانی همواره این کشور را مورد طمع استعمارگران قرار داده است. پس از پایان جنگ جهانی دوم، انگلستان نیروهای خود را از ایران خارج کرد ولی شوروی به بهانه هایی در پی کسب امتیاز بود. در این زمان بود که نقش قوام به عنوان نخست وزیر ایران که رابطه نسبتا خوبی با شوروی داشت در تخلیه قوای شوروی به چشم خورد. سیوال اصلی این است که نقش قوام السلطنه در واگذاری امتیاز نفت شمال چه بود و چه هدفی داشت؟ سیاست قوام در این موضوع بسیار پیچیده بود، چرا که وی می بایست هم به عنوان نخست وزیر، حافظ منافع ایران باشد و از طرفی دیگر منافع شوروی، که از او حمایت کرده بود را باید حفظ می کرد. این مقاله با هدف بررسی روابط ایران و شوروی در این دوره و چرایی واگذاری نفت شمال به شوروی توسط قوام، سعی کرده است تا چگونگی مذاکرات و حل مسیله تخلیه نیروهای شوروی از خاک ایران را بررسی کند. روش تحقیق نیز کیفی است و به صورت تاریخی به توصیف و تحلیل وقایع پرداخته شده است. یافته ها نشان می دهد؛ نیت و هدف اصلی قوام از واگذاری این امتیاز، نه از بعد خیانت به کشور، بلکه این امر فقط وسیله و ابزاری جهت بیرون راندن نیروهای شوروی از خاک ایران بوده است.
    کلیدواژگان: نفت شمال، قوام السلطنه، شوروی، استعمار
  • علی چگنی، شکوه السادات اعرابی هاشمی*، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 282-302
    در دوره ساسانی حکومتی شدن دین و یکسویه بودن ساختار سیاسی و اجتماعی سبب شده بود، دین کاملا در خدمت سیاست قرار گیرد. دستگاه فاسد موبدان، اعمال و رفتارهای شاهان ستم پیشه، نظام طبقاتی و کاستی جامعه عصر ساسانی را توجیه می کرد مجاهدان مسلمان برای گسترش اسلام به سوی ایران حرکت کردند ، با توجه به اوضاع و احوالی که در این دوره بر ایرانیان مسلط شده بود ایرانیان با دین جامع و کاملی روبه رو شدند که بر مساوات، عدالت و برابری تاکید فراوانی داشت. این تحقیق با هدف بررسی عوامل دینی شکست ساسانیان در مقابل اعراب مسلمان با رویکرد انتقادی به روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای و اسناد موجود انجام شده است. لذا بر اساس نتایج تحقیق، عوامل دینی که در شکست ایرانیان از اعراب موثر بود می توان به اوضاع و شرایط آشفته عصر ساسانی، نفوذ و قدرت گیری روحانیان یا مغان در درباره ساسانی اشاره کرد. در خصوص دین زرتشتی در دوره ساسانی باید دانست که این دین حول یک محور کتاب اوستا می گردید این کتاب نه کتابی مشتمل بر احکام دینی صرف بوده، بلکه حکم دایره المعارف بزرگی داشته، که در آن علوم مختلف مندرج بوده است و همچنین روحانیان دین زرتشت را از حالت اولیه خارج کرده بودند. اندیشه ایرانشهری، وقوع جنگ هایی مانند ذی قار، روحانیون سیاست های دینی ساسانیان در مقابل یهودیان و مسیحیان و ظهور دین اسلام، از جمله عوامل دینی و اعتقادی موثر در شکست ساسانیان از اعراب به شمار می آید.
    کلیدواژگان: ساسانیان، دین، اعراب، مسلمانان، جنگ
  • پژمان میرکریمی، سیدباقر میرعباسی*، مریم مرادی صفحات 303-321
    امروزه یکی از اساسی ترین نگرانی های بشریت حفظ صلح، امنیت و نظم جهانی به شمار می رود و حقوق بین الملل همواره با وضع معاهدات و ایجاد سازمان هایی سعی بر حفظ نظم و صلح بین المللی دارد. حقوق مالکیت فکری که در جهان امروز به جهت کاربرد بیش از حد آن، مرزهای جغرافیایی را شکسته و از حیث بین المللی اهمیت بسیار فراوانی یافته است، باعث تحولات عظیم علمی، فرهنگی، هنری، اکتشافی و اختراعی گردیده است. اما با چهره ای دوگانه در عرصه بین الملل ظاهر شده است. از طرفی رشد، پیشرفت علم و صنعت و هنر را به دنبال دارد و از طرفی دیگر ابزاری است در دست مالکان حقوق مالکیت فکری، برای نقض صلح و امنیت بین المللی. مصادیق زیادی در جهان امروز مثل استفاده و گسترش سلاح های کشتار جمعی، انحصار حق تولید دارو و عدم دسترسی کشورها ب آن وجود داردکه نشان دهنده نقض صلح و امنیت بین المللی توسط مالکان حقوق مالکیت فکری است. اما حقوق مالکیت فکری و حقوق بین الملل چه ساز و کارهایی برای نقض حقوق بین الملل و در حقیقت صلح و امنیت بین المللی دارد. بررسی اسناد مربوط به حقوق مالکیت فکری و ضمانت اجراهای آن نشان می دهد، هیچ تضمینی برای نقض صلح و امنیت بین المللی توسط مالکان حقوق مالکیت فکری که ناقضان صلح و امنیت بین المللی هستند وجود ندارد. در حقوق بین الملل نیز سازوکارهای پیش بینی شده در ابزارهای بین المللی هم جز صادر کردن قطعنامه ها، بیانیه، دادن گزارش و حداکثر اعلام آن به دولت های دیگر ضمانت اجرای کاربردی وجود ندارد و این به معنای هم عدم ضمانت اجرای جدی
    کلیدواژگان: ضمانت اجراهای نقض حقوق بین الملل، مالکان حقوق مالکیت فکری، صلح و امنیت بین المللی، حقوق بین الملل
  • مجید طاهری دمنه، ابوذر مجلسی کوپائی*، شیرین طغیانی صفحات 322-342
    تناسب رابطه بین اندازه ها است و در هنرهای تجسمی بر رابطه ی مناسب میان اجزاء با یکدیگر و با کلیت شکل گرفته از اجزاء دلالت دارد. علاوه بر رابطه بین اندازه ها، تناسبات کیفی یا به عبارتی مناسبت نیز در جای جای نظام آفرینش و در ساخته های بشری وجود دارد. عدالت در سطح نظام هستی به معنای نوعی توازن و تناسب در نظام هستی و قرار گیری هر چیز سر جای خود می باشد که این همان تناسب کیفی است که به آن عدالت تکوینی هم می گویند. در این راستا با مطالعه مفاهیم و مصادیق تناسبات کمی و کیفی و نیز نظریه های مربوط به هنر اسلامی به روش توصیفی- تحلیلی و با استدلال منطقی این نتیجه به دست آمد که تناسبات در بعد کمی و کیفی به عنوان جلوه ای از حسن خداوندی در مخلوقات تجلی می یابد و سپس توسط هنرمند مورد ادراک قرار گرفته و بازتاب آن در آثار بشری و از جمله معماری متجلی می شود. حسن الهی که در مخلوقات متجلی شده در هنر در قالب هندسه، تناسبات، هماهنگی، ریتم، تعادل و... توسط هنرمند بروز می یابد. در معماری هندسه و تناسبات نمود عدل و تقدیر خدایی و تجلی حسن اوست که هنرمند آن را باز تابش داده است. عدالت در معماری و شهرسازی به توازن و تناسب همه جانبه و فراگیر یعنی تناسبات کمی و مناسبات کیفی تعبیر می شود و رعایت تناسب یعنی زیبایی به معنای واقعی آن.
    کلیدواژگان: تناسبات کمی، تناسبات کیفی، نظام آفرینش، معماری اسلامی ایران
  • ایرج نیکجو* صفحات 347-363
    چکیدهدر بدو حکومت قاجار یک نهضت بزرگ ادبی در ایران آغاز شد که زبان فارسی و شیوه نظم و نثر را به سوی تحولی مترقیانه و تکاملی پیش برد. انقلاب مشروطه یکی از رخدادهای بسیار مهم تاریخ ایران است که بر تمام بخش های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ایران به خصوص ادبیات تاثیر گذاشته و ادبیات را طوری متحول کرد که باعث سبکی به نام «ادبیات مشروطه» گردید. ایل کلهر یکی از ایل های بزرگ در غرب ایران بوده و در عصر مشروطه نقش موثری در مسایل سیاسی و نظامی داشته است. پیروزی انقلاب مشروطه و استبداد صغیر از مسایلی بود که ایل کلهر با ریاست داودخان را درگیر جریانات سیاسی - نظامی کشور نمود و همین مسیله باعث مکاتبات اداری بین سران ایل کلهر و دولت مرکزی گردیده است، ازاین رو تاکنون ادبیات این دوره از جنبه های مختلفی مورد بررسی قرارگرفته است، اما به نامه ها که از اساسی ترین وسایل ارتباطی بوده کمتر توجه شده و مورد غفلت واقع گردیده که در این مقاله با روشی توصیفی- تحلیلی به بررسی و واکاوی تعدادی از نامه هایی که مخاطب آن ها سران ایل کلهر بوده، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مشروطه، مشروطه خواهان، نامه، ایلات، ایل کلهر
  • مریم جعفری، آرش مشفقی*، عزیز حجاجی کهجوق صفحات 364-387
    مفاهیمی چون حقوق شهروندی از مصادیق تجدد و نوگرایی در عصر حاضر محسوب می شود که بیشتر متاثر از اندیشه های غربی و به تاسی از زمینه های ذهنی، تحولات سیاسی و اجتماعی و تحولات دموکراتیک در اروپا در اندیشه و فرهنگ ایرانیان هم وارد شد و روشنفکران و نویسندگان ایرانی از این مفهوم در اثار و نوشته های خود استفاده کردند و بیش از هر چیز در اثار منثور معاصر نمود یافت. اداب اجتماعی با توجه به تعامل ادبیات با جامعه بخشی از درونمایه اثار منثور را به خود اختصاص داده اند. نتایج ویافته های این تحقیق نشان می دهد محمد باقر خسروی انسانی وطن پرست و مشروطه خواهی معتدل بود و در اشعار خود نیز از این مضامین سخن به میان اورده است. اثار منثور معاصر بیشتر بر جنبه واقع گرایی نوشته شده و سعی داشته اند بیان واقعیت های جامعه را سرلوحه کار خود قرار دهند، نویسندگان دوره مشروطه بسیار به بیان آداب اجتماعی در داستانهایشان پرداخته و حجم بیان این اداب در اثار آنان بسیار زیاد است، اما هر چه به دوره انقلاب نزدیکتر می شویم.این حجم از اداب اجتماعی در رمان های فارسی رنگ می بازد و جایگاه کمتری دارد. حقوق شهروندی و اداب اجتماعی از جمله موضوعاتی است که با توجه به بافت اثار منثور در مضامین این نوع نوشته ها قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، مشروطه، رمان شمس، طغرا، محمدباقر خسروی
  • رضا دشتی* صفحات 388-411
    ادریس بن عبدالله(177-172ق) در اواخر قرن دوم دولت ادریسیان را در مغرب اقصی تاسیس نمود. ادریسیان توانستند با ایجاد امنیت در راه های تجاری و اعمال سیاست های صحیح اقتصادی، زمینه های لازم برای شکوفایی اقتصادی بخش های مختلف اقتصادی مغرب اقصی را فراهم نمایند. ادریسیان با رواداری، احترام به مالکیت خصوصی، ارایه طرح های متنوع اقتصادی، ایجاد امکانات رفاهی برای تجار و بازرگانان، ایجاد و توسعه مراکز اقتصادی مانند بازارهای متعدد داخلی و بازارچه های مرزی، باعث رونق اقتصادی داخلی و برقراری تجارتی شکوفا با دولت های همجوار خود - علیرغم همه اختلافات سیاسی، مذهبی و تضاد منافع اقتصادی- گردیدند. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، درصدد پاسخ به این سوال است که ادریسیان چه کار ویژه هایی برای رونق تجارت در عصر خود انجام داده ؟ و تجارت در روابط ادریسیان با دولت های همجوار چه جایگاهی داشته است؟ نتیجه اینکه اقدامات مختلف و متعدد دولت ادریسیان باعث رونق و گسترش تجارت در عصر آنان شد و تجارت عاملی تاثیرگذار در روابط ادریسیان با دولت های همجوارشان، علیرغم دشمنی میان آنها، به حساب می آمد و در نهایت باعث دیرپایی حکومت آنان به مدت دو قرن گردید.
    کلیدواژگان: ادریسیان، تجارت، اقتصاد، سیاست خارجی، مغرب
  • جواد نامجومنش، بهمن کارگر*، پروانه زیویار صفحات 412-442

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تبیین ابعاد و مولفه های رویکرد ایرانی اسلامی در بازآفرینی فضاهای سبز تاریخی شهری از نوع توصیفی- تحلیلی است و با مطالعات کتابخانه ای، بازدیدهای میدانی، مصاحبه با مدیران مسیول و جمع آوری دیدگاه های شهروندان از طریق پرسشنامه و پیمایشی انجام شد. در بخش تحلیل اسناد، اسناد موجود در سازمان بوستان ها و فضاهای سبز تاریخی شهرداری تهران و همچنین شهرداری منطقه 7 تهران به تفصیل بررسی می شود. در بخش دیگر بصورت مطالعات عینی و میدانی بوده که از پرسشنامه برای پرسش این مباحث و میزان اطلاع، آگاهی و نحوه ی ارتباط میان متغیرهای تحقیق، استفاده شد. شش ماه از بازه زمانی انجام پژوهش به توزیع پرسشنامه ها در بین شهروندان اختصاص داده شد. با توجه به حجم نمونه و با انتخاب بزرگترین بوستان به لحاظ مساحت در هر ناحیه به بوستان های شهید توکلی از ناحیه 1، دقت از ناحیه 2، بهارشیراز از ناحیه 3، شهید منفردنیاکی از ناحیه 4 و موزه قصر از ناحیه 5 مراجعه شد و به تعداد 77 نفر پرسشنامه توزیع گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نتایج پرسشنامه در دو بخش قرار گرفت، روش های آمار توصیفی شامل: فراوانی، نمایه و میانگین به عنوان شاخص های گرایش مرکزی، دامنه تغییرات، واریانس و انحراف معیار به عنوان شاخص های پراکندگی و خطای معیار به عنوان شاخص های توزیع و در روش آمار استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. یافته ها نشان داد ضریب همبستگی بدست آمده رضایت از مدیریت

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، بازآفرینی فضاهای سبز تاریخی شهری، مولفه های رویکرد ایرانی اسلامی
|
  • Maryam Bathaie, MohammadEsmaeil Esmaeili Jelodar *, Mohammad Mortezayi Pages 1-33

    Amol is one of the old and important cities of Tabaristan from pre-Islamic to the present day, which has played a key role in the political, economic and cultural relations of northern Iran due to its location and communication roads and geographical location. Although written sources provide valuable information about the city, many questions remain about the impact of historical and political events on development and changes in different periods. In response to these questions, the authors decided to use written sources to determine and analyze the process of its formation and developments. The subject of this study is the historical geography of Amol from the beginning of Islam to the end of the Qajar period. The aim of this study was to identify and investigate the developments through reviewing the recorded texts of historians and tourists. The main question raised is what are the influential events after the arrival of Islam in Amol and what parts of the written historical geography include. The present article has documents, documents and texts from the beginning of Islam to the end of the Qajar era. The research method of this paper is historical-descriptive-comparative. One of the most important results obtained is the arrival of Islam in 30 AH, ups and downs to the Mongol and Timur attacks, the geographical and religious importance in the Safavid period, the center of trade and construction of war equipment in the Afshariyeh and Zandieh periods and the special place in the Qajar period.

    Keywords: Amol, historical geography, Written Sources, Islamic period, Qajar
  • Mohamad Ghasemi, Feyzolah Boushasb Goushe *, Behzad Moeini Sam, Shokouhossadat Arabi Hashemi Pages 34-49

    The location of Egypt on the shore of the Mediterranean Sea and on the land and sea trade routes of the ancient world, caused it to be the focus of the great Achaemenid emperors as a large and important base. Despite the conquest of Egypt by Cambodia, the Achaemenid trade relationship with this western satrap It was mostly done through the old royal road, but with the efforts of Darius I, he started extensive measures in this land, the most important of which are the development of roads and the digging of the Suez Canal. With the digging of this canal, shipping activities and maritime communication and, as a result, commercial relations with Egypt expanded, and on the other hand, Iran's role as a trade route between East and West grew considerably. According to the available sources, items needed for use in the Iranian army, such as army armor and architectural tools, have been supplied from Egypt, and in return, salt and spices have been taken from Iran to Egypt. In this research, an attempt is made to deal with the items exchanged between the two countries. And in this way, to deal with the commercial issues surrounding it in order to expand the relations between the two countries, beyond the mere political relations and with the aim of promoting commercial relations.

    Keywords: Egypt, Iran, trade, Silk Road, The Achaemenid Empire
  • Omid Torabi Pour, Ali Bigdeli *, Nemat Ahmadi Nasab Pages 50-70
    Iran's strategic position has always been the focus of world powers; But in the twentieth century, with the discovery of oil and the exploitation of vast oil reserves, this attention doubled. Especially since the Allies, such as Britain, the Soviet Union, and the United States, sought to gain access to this vast resource and, by concluding various contracts, amassed vast fortunes. Therefore, one of the significant issues in the field of contemporary history of Iran, especially since the time of the Constitution, is that with the establishment of the parliament as a legislative body in the country, this institution to counter the policies of the ruling system, what is its reaction in It was equal to events such as the oil industry and oil contracts. The purpose of this article is to explain the position of the 14th National Assembly in the nationalization of the oil industry, and the main question is how the 14th National Assembly and the oil negotiations prepared the ground for the nationalization of the oil industry? The findings of the present study show that after the dictatorship of Reza Shah Pahlavi, the National Assembly came closer to its real position from the fourteenth period onwards and the deputies were able to move in a relatively open political atmosphere in the face of important events in the country, including the crisis, Oil concessions and alienating the Allies from it, to take a free stand.
    Keywords: Fourteenth Parliament, nationalization of oil industry, Constitution, Oil Concession, Allies
  • Shahrokh Khosravi Mahtaj, Sattar Oudi *, Ramezan Rezayi Pages 71-91
    In Iran, the transmission of culture and civilization was the responsibility of educational institutions that have undergone changes over time. Tabriz was noteworthy in the ninth century in terms of scientific and educational centers. The purpose of writing this article is to investigate the socio-cultural impact of the ninth century educational institutions of Tabriz during the Qara Quyunlus and Aq Quyunlus. The research method is descriptive-analytical. The results show that schools were the most important scientific centers of the ninth century. In this course, theological sciences, mathematics, philosophy and religious sciences were taught. In scientific activities, after the Mongol invasion, the fanatical spirit of favoring the Sunni religions disappeared, and philosophical and Shiite sciences flourished, and the ground for the exchange of opinions and the exchange of ideas was provided. Tabriz schools and educational institutions in the ninth century AH caused the growth and excellence of cultural and social consciousness among the people of that era and in the transition of the fanatical and petrified society that was the result of many years of Mongol rule over Iran towards social excellence and growth role Played an important .
    Keywords: educational institution, socio-cultural impact, Tabriz, ninth century AH
  • Seyedali Ghazanfari *, Hosein Abdolmohammadi Pages 92-116
    One of the prevalent social and cultural disorders before Islam in Saudi Arabia which caused major problems was nonsense prejudices regarding tribe, race, language and belief that The Holy Prophet (S) tried hard to remove this disorder and made great change in this regard. After the demise of The Holy Prophet (S) and boycotting his household, Islamic society kept distance from religious values in many ways such as the recovery of nonsense prejudices in society and its expansion, especially during the caliphate of third caliph this problem became worse. When Imam Ali (As) became the governor, this problem was so complicated that changed to be a religious issue too; so, treating such social and cultural problem required to be tackled intelligently. Therefore, Imam Ali (As) tried to solve this problem by means of two approaches ‘Culture Building and Theoretical Explanation’ and also ‘Standardizing and Changing Theories to Approaches’. The purpose of this research is to investigate and explain Imam Ali’s function in these two axes by means of his states and also other narrations and historical reports.
    Keywords: Imam Ali (AS), prejudice, Fierceness, Method
  • Azam Ramezani, Abbasali Heydari *, Mahmoud Ghaiiomzadeh Pages 117-129

    The massive annual gathering of Muslims from all over the world to perform the Hajj is the largest religious ceremony in the world. There is not much knowledge about its origin, but it has affected human life on a large scale. So far, it has infected millions of people and killed many people. This has disrupted human life and normal life on Earth. Due to the necessity of Hajj and the importance of not leaving the Kaaba empty of pilgrims, the ruling on the existence or provision of a means as a condition for the obligation of Hajj is not very clear for the obligees. This has been the case; therefore, the study of "Analysis of the explanation of the global corona epidemic and its effect on the Hajj with a jurisprudential approach" which is an emerging disease is an issue that needs to be explored until a worthwhile response stage. Lack of security in the field of health in the land of revelation and the path leading to it to perform Hajj rituals, will make the obligated people unable to afford it and ultimately Hajj will not be obligatory for them.

    Keywords: Obligation, affordability, closure of Hajj, contagious diseases
  • Samaneh Emami Koupaei * Pages 130-156

    Isfahan was the arena for the emergence of Artistic effort of Architects, during the capital of the Safavid dynasty. Many of the scholars believe that this effort have been able to create such beautiful and meaningful works that, have excited the admiration of Iranian and non-Iranian audiences, in different periods. Among the people who described the beauty of these works, were tourists who visited these buildings from the 10th to the Pahlavi era and wrote their aesthetic experiences in their Travelogue. So, one of the most important sources for Reaching the beauty components in these works of art is the descriptive reports of these tourists, which can help us to better understand the architectural beauty of that era. The aim of this research is to study the beauty components of architecture of the Safavid era from foreign tourists’s Viewpoint. In this regard, this research has selected the five important buildings of the Safavid era of Isfahan as a research sample, and, using a historical interpretation method, that with library documents, explores the elements of the architecture of the Safavid era. The results of the interpretations indicate that the components such as, astonishment, admiration, magnificence, thinking and logic, order and attention to the ornamentation are the common points that tourists have expressed about the studied examples.

    Keywords: Safavid architecture, Beauty, Tourists, art works of Isfahan
  • Mohammad Asnaashari, Darioush Kazemi *, مریم Shayegan Pages 157-182
    It has been a tradition that before the beginning of his original text, the author has brought a section which is considered as a threshold and gateway to the original text and has been read with names such as: introduction, beginning, etc. This tradition has existed since ancient times and the oldest works and More or less changes are seen than before the fourteenth century AH, although today, preface writing has become more common. A number of works were selected and analyzed completely randomly in topics such as: history, geography, astronomy, medicine, mysticism, jurisprudence and theology. Different authors, different writers, different cultures and sometimes contradictory, and in appearance may be very different, but there is a kind of unity in them, which leads to several similar structures. (Body) and 3- beds (later). Introduction is the beginning of the name of God and saying in the name of God, Most Gracious, Most Merciful, etc.
    Keywords: structure, preface, Bismillah, Initiation, praise
  • Seyedziaoddin Emadi, Sina Frozesh *, Reza Shabani Pages 183-222
    Historical geography as a science includes the two sciences of geography and history, and the history of science is the study of human life that is realized in the context of geography. Local historiography has local aspects and examines the distant and recent past of the geographical area with a more detailed and detailed look. The historian reflects the attitude and thinking of himself and a people and nation towards their surroundings and the surrounding society, The purpose of this study is to investigate the position of various geographical dimensions in Marashi historiography. Marashi narrates historical and social events in a geographical context that he himself has witnessed and observed. The interaction between man and geography as well as the relationship between the insight and attitude of the historian and his historical understanding is the main topic of the present study. The main issue of the present study is why Seyyed Zahiruddin Marashi in his historiography, among all geographical dimensions, has paid special attention to the natural, political and military geography of Tabaristan? In this research, no hypothesis has been imagined and the problem has been investigated exploratory. The special geographical location, economic and political independence, long and continuous failures of Iranian and non-Iranian invaders in the conquest of Tabaristan and its safety for political and religious refugees, The most important factors of Marashi's special attention to the natural, political and military geography of Tabaristan have been in local historiography
    Keywords: Geography, Historiography, natural, Seyed Zahiruddin Marashi, Tabaristan
  • Majid Forotan, Kaivan Shafei *, Mohammad Ghorban Kiani, Anvar Khalandi Pages 223-260
    The Allied occupation of Hamedan in World War II had several social, economic, and cultural consequences. The cultural-educational activities of the region underwent temporary and fleeting changes during this period, and the effects of the war caused conditions such as the fragmentation of cultural activists' programs, the stagnation of press activity, the stagnation in the performance of literary associations, and the decline of activity. Cinema and theater, the suspension of formal education in schools and the closure of some of them in Hamedan. The subject of this research is the study of the cultural consequences of World War II in Hamedan. The present study has a descriptive-analytical method and approach and the information has been collected in a library-documentary manner based on existing reports. This research seeks to answer the question of what were the consequences and effects of the outbreak of World War II and the occupation of Hamedan on the cultural situation in the region and what were the causes of these consequences? The findings of this study show; Most of the cultural-educational consequences were unstable and limited to the occupation of Hamedan, which was gradually revived with the evacuation of the city by the Allies. These negative consequences in the field of culture and education were among the short-term consequences of the war. During the war, the first priority of the people was to meet economic needs, and cultural and educational needs were not considered a priority of the people at that time.
    Keywords: Hamedan, World War II, Allies, Cultural consequences
  • Ali Rahmanpour, Mohammadhasan Raznahan *, Reza Shabani Pages 261-282
    Iran's strategic position has always been coveted by the colonialists due to the existence of oil wells in the north and south of Iran and its great importance in the world arena. During World War II, when Iran was occupied by the Soviet Union and Britain, and after the end of the war, Britain withdrew its forces from Iran, but the Soviet Union sought to gain concessions under the pretext of that. It was at this time that Ghavam's role as prime minister of Iran, which had relatively good relations with the Soviet Union, was evident in the evacuation of Soviet forces. The main question is what was the role of Ghavam Al-Saltanah in handing over the northern oil concession and what was its purpose? Ghavam's policy on this issue was very complicated, because he, as prime minister, had to protect Iran's interests, and on the other hand, he had to protect the interests of the Soviet Union, which had supported him. This article aims to examine the relationship between Iran and the Soviet Union during this period and why Ghavam handed over northern oil to the Soviet Union, and tried to discuss how to negotiate and resolve the issue of Soviet withdrawal from Iranian territory. The research method is also qualitative and has historically described and analyzed the events. Findings show; Ghavam's main purpose in handing over this concession was not to betray the country, but only as a means to expel Soviet forces from Iranian territory.
    Keywords: North Oil, Ghavam Al-Saltanah, Soviet Union, Colonialism
  • Ali Chegeni, Sholouhsadat Arabi Hashemi *, Fez Allal Bushasb Gusheh Pages 282-302
    In the Sassanid era, religion became the government and political and social structure was one-sided, religion was completely at the service of politics. The corrupt system of Mobdan justified the actions and behaviors of the oppressive kings, the class system and the shortcomings of the Sassanid era society. They faced a comprehensive and complete religion that emphasized equality, justice and equality. This research aims to investigate the religious factors of the defeat of the Sassanids against the Muslim Arabs with a critical approach using a descriptive-analytical method and using library sources and existing documents. Therefore, based on the results of the research, the religious factors that were effective in the defeat of the Iranians from the Arabs can be pointed to the chaotic conditions of the Sassanid era, the influence and power of the clerics or Mughans in the Sassanid era. Regarding the religion of Zoroastrianism in the Sassanid period, it should be known that this religion revolved around one axis of the Avesta book. This book was not a book containing mere religious rules, but had the status of a large encyclopedia, which included various sciences and also the clergy of the Zoroastrian religion. They were removed from the initial state. Iranshahri thought, the occurrence of wars such as Dhi Qar, religious policies of Sassanid clerics against Jews and Christians, and the emergence of Islam, are among the religious and religious factors effective in the defeat of the Sassanids from the Arabs.
    Keywords: Sasanians, Religion, Arabs, Muslims, war
  • Pezhman Mirkarimi, Seyed Bagher Mirabbasi *, Maryam Moradi Pages 303-321
    Today, one of the most fundamental concerns of humanity is the maintenance of world peace, security and order, and international law always tries to maintain international order and peace by establishing treaties and establishing organizations. Intellectual property rights, which in today's world have transcended geographical boundaries due to their excessive use and have become very important internationally, have caused great scientific, cultural, artistic, exploratory and inventive changes. But he has appeared in the international arena with dual faces. On the one hand, growth follows the progress of science, industry and art, and on the other hand, it is a tool in the hands of intellectual property rights holders to violate international peace and security. There are many examples in the world today, such as the use and proliferation of weapons of mass destruction, the monopoly of the right to produce drugs and the lack of access of countries to it, which shows the violation of international peace and security by intellectual property rights holders. But what are the mechanisms by which intellectual property law and international law violate international law and, in fact, international peace and security? Examination of documents related to intellectual property rights and guarantees of their implementation shows that there is no guarantee that international property rights holders who violate international peace and security will violate international peace and security. In international law, the mechanisms provided for in international instruments, except for issuing resolutions, declarations, reporting and announcing them to other governments, do not guarantee practical implementation,
    Keywords: Enforcement of International Violations, Owners of Intellectual Property Rights, International Peace, Security, International law
  • Majid Taheri Demneh, Aboozar Majlesi Koopayi *, Shirin Toghyani Pages 322-342
    Proportion is the relationship between dimensions, and in the visual arts it implies a proper relationship between components with each other and with the totality formed by the components. In addition to the relationship between dimensions, there are qualitative or, in other words, appropriate proportions in place of the system of creation and in human constructions. Justice at the level of the system of existence means a kind of balance and proportion in the system of existence and the placement of everything in its place, which is the same qualitative proportion, which is also called developmental justice. In this regard, by studying the concepts and examples of quantitative and qualitative proportions as well as theories related to Islamic art in a descriptive-analytical method and with logical reasoning, it was concluded that quantitative and qualitative proportions as a manifestation of God's goodness in creatures. It is found and then perceived by the artist and its reflection is manifested in human works, including architecture. The divine goodness that is manifested in the creatures manifested in art in the form of geometry, proportions, harmony, rhythm, balance, etc., is expressed by the artist. In architecture, geometry and proportions represent the divine justice and destiny and the manifestation of his goodness, which the artist has reflected. Justice in architecture and urban planning is interpreted as comprehensive and all-encompassing balance and proportion, that is, quantitative proportions and qualitative relations, and observance of proportion means beauty in its true sense.
    Keywords: Quantitative proportions, qualitative proportions, system of creation, Islamic architecture of Iran
  • Iraj Nikjo * Pages 347-363
    ResultIn the beginning of Qajar Government, a literary big movement begins in Iran that Persian language and the mode of poem and prose went ahead toward an evolutionary reformation. In investigation of Constitutionalists letters to Kalhors tribe leaders it can be reached to this result that according to this aim new issues raised in literature that didn’t have any background before such as social and political issues existent regime liberalism patriotism …. that sometimes causes changing of letters form that was the first result of exchanging letter between constitutionalists to west of country tribe’s leaders. The dominant theme of those letters are liberalism and fighting against injustice and inhumanity as a canonical task. Structurally one of the charities of Constitutional eras prose that its addressing is to general scope is not seen much Of course it seem that this strategy rises from literary kind of letters.Easywriting process that is one of the main tendencies of Constitutional eras prose is seen rarely. and the prose of these letters is the reminder of Beihaqis history and Saedis Bostan prose somewhat.One of the obvious and important points of these letters is its perspectives that is seen well and beautifully and it is the use of second-person Pronoun. Another point that has closed the prose of these letters to constitutional eras prose is the replacement of logic than description. Because the tendency to logic in prose is one of the prominent characteristics of Constitutional eras prose.
    Keywords: Constitutionalist, Constitutionalist, letter, Eilat, Il Kalhor
  • Maryam Jafari, Arash Moshfeghi *, Aziz Hajajikahjoogh Pages 364-387
    Concepts such as citizenship rights are among the instances of modernism and modernism in the present age Most influenced by Western ideas and in the context of the mental contexts, political and social developments, and democratic developments in Europe in Iranian thought and culture. And Iranian intellectuals and writers used this concept in their writings and writings And most of all, it appeared in contemporary prose. Social literature has been part of the prose effect due to the interaction of literature with society. The results of this study show that Mohammad Bagher Khosravi was a patriotic human being and a moderate constitution, and in his poems he has spoken of these themes. Contemporary prose effects have been written more on realism and have tried to make the realities of society at the forefront of their work, The authors of the constitutional era have expressed a great deal of social customs in their stories, and the volume of expression of these practices in their effects is enormous, But the closer we get to the revolution, the more of the social practice in Persian novels, and the less place.
    Keywords: citizenship, Constitutional, Shams Novel, Toghara, Mohammad Bagher Khosravi
  • Reza Dashti * Pages 388-411
    Adris bin Abdullah (172-177 AH) established the Idrissian government in the far west at the end of the second century. By creating security in trade routes and implementing sound economic policies, the Idrissians were able to provide the necessary grounds for the economic prosperity of the various economic sectors of the Far West. With tolerance, respect for private property, offering various economic plans, creating welfare facilities for traders and merchants, creating and developing economic centers such as numerous domestic markets and border markets, Idrissian caused domestic economic prosperity and prosperous trade with its neighboring governments. - Despite all the political, religious differences and conflicts of economic interests.This descriptive-analytical study seeks to answer the question: What special work did Idrissian do for the prosperity of trade in his time? And what is the place of trade in Idrissian relations with neighboring governments? The result is that the various actions of the Idrisian government led to the prosperity and expansion of trade in their time, and trade was an influential factor in the Idrissian relations with their neighboring governments, despite the enmity between them, and ultimately led to the longevity of their rule for two centuries.
    Keywords: Idrissian, trade, economics, Foreign policy, Maghreb
  • Javad Namjomanesh, Bahman Karegar *, Parvaneh Zivyar Pages 412-442

    The aim of this study was to explain the dimensions and components of the Iranian-Islamic approach in recreating urban historical green spaces of descriptive-analytical type. شد. In the document analysis section, the existing documents in the Parks and Historic Green Spaces Organization of Tehran Municipality, as well as the Municipality of District 7 of Tehran, are examined in detail. In the other part, it was in the form of objective and field studies that a questionnaire was used to ask these questions and the amount of information, knowledge and how the relationship between research variables. Six months of the research period were allocated to the distribution of questionnaires among citizens. According to the sample size and by selecting the largest park in terms of area in each area, the parks of Shahid Tavakoli from District 1, Duqt from District 2, Baharshiraz from District 3, Shahid Monfredniaki from District 4 and the Palace Museum from District 5 were referred to 77 questionnaires were distributed. In order to analyze the data, the results of the questionnaire were divided into two parts: descriptive statistical methods including: frequency, index and mean as indicators of central tendency, amplitude of variance, variance and standard deviation as indicators of dispersion and standard error as Distribution indices and in inferential statistics method from 10 to 30 and 2 regression are also given. Findings showed the correlation coefficient obtained from management satisfaction

    Keywords: urban management, recreation of urban historical green spaces, components of the Iranian-Islamic approach